Jaguar Land Rover är på väg att byta ut sina åldrande V6:or mot raka sexor baserade på deras nya Ingenium-motorer.

De V6-motorer som Jaguar Land Rover använder i nuläget har sina rötter i Ford-eran, och börjar med andra ord bli till åren. Nu ska de slopas och enligt tidningen Car rapporterar källor inom JLR att de kommer att bytas ut till raka sexor baserade på Ingenium-arkitekturen.
Det vill säga JLR:s nya motorfamilj som lanserades i samband med mellanklassaren XE under förra året, i nuläget endast fyrcylindriga motorer med turbo.

Men raka sexor är definitivt inget nytt för Jaguar då märket innan Ford-eran främst förknippades med dessa motorer och V12:or. Enligt uppgift kommer de nya motorerna troligen att ha 3,0-liters cylindervolym och få extra knuff av turbo. Bensinversionerna förväntas leverera mellan 300 och 500 hästkrafter medan dieselmotorerna ligger i spannet mellan 275 och 400 hästkrafter.
Vad som kommer hända med V8-motorn som sitter i JLR:s värstingmodeller är dock oklart, men då även denna motor är från Ford-tiden kommer den troligen att bytas ut. Brittiska Autocar spekulerar i att den kan bytas ut mot motsvarigheter från exempelvis Mercedes eller BMW, men hur det blir med det återstår att se.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer