Med Nürburgring avklarat tar sig Jaguar XE an nästa utmaning – en bortglömd Grand Prix-bana i Frankrike.

Förra året slog Jaguar varvrekord på Nürburgring med sin XE SV Project 8. Den tog därmed titeln som snabbaste serietillverkade sedan runt slingan från Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.

Nu har en XE 300 Sport i händerna på Vincent Radermecker slagit ett varvrekord för biltypen – på den bortglömda banan Circuit de Charade i Clermont Ferrand som bland annat varit värd för Frankrikes Grand Prix 1965, 1969, 1970 och 1972.

Det kan låta som en lätt match men bansträckningen har inte använts sedan 1988 och den åtta kilometer långa slingan med 48 kurvor sträcker sig i dag över såväl det vanliga vägnätet som genom smala grindar.

Ekipaget klockades för fyra minuter och nio sekunder och hade en genomsnittlig hastighet på 116 km/h. Rekord för serietillverkade sedaner men det verkliga rekordet lyder 2,53,9 minuter och sattes av Chris Amon i en Matra MS120D under Frankrikes Grand Prix 1972. Loppet vanns dock av Jackie Stewart med Ronnie Peterson på femte plats medan Reine Wisell bröt på varv 25 med trasig växellåda.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer