Jaguar Land Rover visar ny teknik kallad ”360 Virtual Urban Windscreen” som gör A- och B-stolparna transparenta.


Med hjälp av samma teknik som vi fick ett smakprov av när Discovery Vision Concept visades upp, och Jaguars virtuella vindruta, ska Jaguar ge oss bättre sikt kring fordonet. På Discovery Vision Concept var det motorhuven som blev transparent tack vare kameror som projicerade bilden på en head up-display i vindrutan. Den tekniken var dock tänkt för att underlätta vid terrängkörning, Jaguar lägger fokus på säkerhet.

Tack vare skärmar monterade i A, B och C-stolparna och kameror monterade på utsidan av dessa blir de till synes transparenta och föraren får en obehindrad 360-gradersvy kring bilen. Skärmarna aktiveras när föraren börjar blinka eller helt enkelt riktar huvudet mot någon av stolparna. Med hjälp av vindrutan som fungerar som en enda stor head up-display varnas föraren när gångtrafikanter och cyklister eller liknande är i närheten och minskar risken för en olycka.

Jaguar jobbar även på en teknik de kallar för ”Follow-Me Ghost Car Navigation” som projicerar en spökbil i vindrutan som föraren helt enkelt kan följa efter till destinationen. När, eller om, denna teknik kommer finnas tillgänglig för kunder är i nuläget oklart.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer