Verklighet och virtuell värld möts med den nya aktiva vindrutan som Jaguar/Land Rover nu utvecklar. I den nya videon visar man hur ideala racelinjer och spökbilar kan användas vid bankörning.


Att Jaguar och Land Rover jobbar på en mer avancerad version av så kallade head-up-displayer, som projicerar information på insidan av bilens vindruta, är ingen nyhet. Tidigare har exempelvis hastighet och liknande kunnat visas i vindrutan framför föraren, som därmed slipper ta ögonen från vägen. Det nya nu är att Jaguar/Land Rover gör hela vindrutan till en projicerbar skärm – något som kan användas till mycket.

I denna video, som visar funktionen vid bankörning, ser vi hur ideala racelinjer kan visas i rutan, information om övriga bilar på banan eller spökbilar från tidigare varv på samma bana (eller nedladdade varv). Det är tv-spelslikt så det förslår.

Men även om det kan tyckas leksaksaktigt i videon (om det nu är något fel med det), är det lätt att se fördelarna med att använda samma teknik i andra situationer, i riktig trafik. Att visa information med vindrutan som skärm gör att blicken inte behöver flyttas alltför långt från vägbanan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer