James Bonds DB5 kommer i produktion

Aston Martin DB5 i agent 007-utförande kommer i nyproduktion, men den är dyr och olaglig.

Allt fler biltillverkare börjar nytillverka eller renovera gamla bilar i ett led att förstärka sitt varumärke, så även Aston Martin. Tidigare i år startade en nyproduktion på 25 bilar av modell DB4 GT och nu presenterar man nästa specialutgåva: agenten James Bonds specialbyggda DB5 som första gången kunde ses i filmen Goldfinger från 1964 med Sean Connery i huvudrollen.

Aston Martin DB5 Goldfinger

Denna gång handlar det om 28 bilar varav 25 går till försäljning. Ett exemplar behåller Aston Martin själva, en går till produktionsbolaget EON och en tredje ska säljas för välgörande ändamål.

Även om bilen har varit med i ytterligare sex Bond-filmer (Åskbollen, Goldeneye, Tomorrow Never Dies, Casino Royale, Skyfall och Spectre) så får den nytillverkade specialmodellen sitt namn från den första filmen Goldfinger.

Aston Martin DB5 Goldfinger

Vi kör Aston Martin DB5

Kb 04 2018 omslag

Aston Martin DB5, dock utan snurrande nummerplåtar och katapultstol, körde vi i Klassiska Bilar nummer 4/2018.

Alla bilar kommer att levereras i kulören Silver Birch och ha en rad specialfunktioner kända från filmbilen men den enda Aston Martin speciefierar i dagsläget är de rullande nummerplåtarna. En finess som säkert skulle uppskattas av många för att smita genom olika städers biltullar och slippa parkeringsböter. Det blir dock en svårt ekvation att räkna hem då ett exemplar av DB5 Goldfinger kostar över 32 miljoner kronor plus skatter. Ja, rent av onödigt blir räknandet då modellen inte är gatlegal.

Två bilar med specialfunktioner byggdes till filmen Goldfinger, bara en har överlevt och gick 2010 på auktion för motsvarande 27 miljoner kronor.

Specialversionen DB5 Goldfinger ska precis som gamla DB5 tillverkas i fabriken i Newport Pagnell och första leveransen ska ske 2020.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer