Japan förbjuder Mitsubishi att sälja åtta modeller

I våras upptäcktes det att Japans sjätte största biltillverkare, Mitsubishi, har fuskat med bränsleförbrukningen under många år. Nu förbjuder Japan företaget att sälja åtta modeller på hemmamarknaden.

I mitten av april kom det fram att Mitsubishi fuskat med bränsle- och utsläppssiffror och fyra småbilsmodeller hamnade i skottgluggen. Kort därefter kom det fram uppgifter om att Mitsubishi hade fuskat med fler modeller än så, bland annat ASX, Outlander och Pajero – modeller som även saluförs i Sverige. Avslöjandet fick Mitsubishis vice ordförande att erkänna att hans bolag fuskat sedan 1991.

Till följd av det utbredda fusket kom i går beskedet att Japans transportdepartement förbjuder Mitsubishi att sälja åtta olika modeller i hemlandet. Anledningen till förbudet är att departementet hittat marknadsföringsmaterial som hävdar lägre förbrukningssiffror än de verkliga.
I ett uttalande från departementet bekräftas att deras undersökningar hittade avvikelser på upp till 8,8 procent och att den genomsnittliga avvikelsen för alla modeller, däribland ovan nämnda ASX, Outlander och Pajero, är 4,2 procent.

Förbudet ska gälla till dess att Mitsubishi har åtgärdat den felaktiga fakta som står att läsa i exempelvis broschyrmaterial. Transportdepartementet räknar med att Mitsubishi lyckas utföra ändringarna på några veckor.

Det är andra gången i år som Mitsubishi förbjuds att sälja vissa modeller i Japan på grund av fusket.

Mitsubishi räknar med att för första gången på åtta år göra ett negativt ekonomiskt resultat, inte bara på grund av försäljningsstoppen utan också för att det kommer att bli kostsamt att ersätta lurade kunder, återförsäljare och – inte minst – Nissan som Mitsubishi har tillverkat fuskbilar åt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer