De kraftiga skalv som drabbade Japan i förra veckan och som krävt många liv påverkar den japanska bilindustrin.

I förra veckan inträffade flera skalv i södra Japan. Under torsdagen uppmättes det kraftigaste till 6,4 på Richterskalan och under lördagen registrerades ett till 7,3. Skalven fick byggnader att kollapsa och tusentals människor skadades medan ett 40-tal personer omkom.

Jordbävningen på ön Kyushu, som är tätbefolkad och har flera stora städer, har även drabbat den japanska bilindustrin. En handfull av de stora biltillverkarna, däribland Toyota, Honda och Nissan, säger att de redan har stoppat produktionen eller är på väg att stoppa den till följd av det inträffade.

Toyota ska enligt uppgift stoppa tillverkningen i merparten av företagets fabriker över hela landet. Produktionsstoppet väntas kvarstå i ungefär en vecka och den bakomliggande anledningen sägs framför allt vara underleverantörernas uteblivna leveranser.
Honda kommer framför allt att stanna tillverkningen av motorcyklar då fabriken utanför staden Kumamoto ska inspekteras, något som väntas pågå till den 22 april.
Nissan har satt stopp för tillverkningen av flera olika modeller vid fabriken i Fukuoka, men väntas återuppta den senare i dag.

Toyotas stopp påverkar den operativa vinsten för innevarande kvartal, motsvarande 2,3 miljarder kronor enligt färska beräkningar då omkring 56 000 Toyota- och Lexus-bilar uteblir under perioden.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer