Jeep lanserar sex bilar till offroad-safari

Den amerikanska biltillverkaren Jeep har gjort gemensam sak med reservdelsföretaget Mopar och lanserar inte mindre än sex nya bilar med en släng av nostalgi.

För 46:e året i rad samlas Jeep-entusiaster från hela USA i den lilla staden Moab i Utah för Moab Easter Jeep Safari. På bilträffen tar sig förarna och deras Jeepar an den för bilar lätt extrema terrängen varje år, och i år firar man sitt favoritmärke mellan 31 mars och 8 april, strax innan bilsalongen i New York.

Det föranleder den amerikanska terrängbilstillverkaren att visa upp de konceptbilar man hållit på till New York-salongen några dagar tidigare.

– Jeep-safarin har sedan länge varit ett jättebra sätt för Jeep att knyta an till vår kärnpublik. Vi ser fram emot att ägna veckan åt att demonstrera våra senaste produktionsidéer och få direkt feedback från de mest kunniga 4×4-entusiasterna i världen, säger Jeep-chefen Mike Manley i ett pressmeddelande.

Jeep Mighty FC Concept
Sedan 2002 har Jeep och Mopar byggt över 30 konceptbilar tillsammans och årets upplaga av evenemanget utgör inget undantag. Till årets safari har de båda företagen tagit fram sex specialbilar, däribland den mäktiga Mighty FC Concept, som drar på dragen från 50- och 60-talets Jeep Forward Control.

Konceptbilen FC bygger på Jeep Wrangler Rubicon men har strippats på sin vanliga kaross. I dess ställe har man satt en hytt över och framför framaxeln som följs upp av ett flak som löper längs hela den förlängda hjulbasen och slutar strax bakom bakaxeln. Kittet finns tillgängligt till försäljning i USA och kostar från 23 500 dollar, motsvarande drygt 156 000 kronor.

Jeep Grand Cherokee Trailhawk Concept
Den mest beskedliga av konceptbilarna bygger på Grand Cherokee och skiljer sig från sitt serietillverkade syskon genom en uppsättning terrängvänliga hjul på 18 tum, luftfjädring, nytt antislirsystem, vinsch och svarta detaljer i strålkastarna såväl som en speciallack.

Jeep Wrangler Apache
Enligt Jeep själva har deras kunder efterfrågat en HEMI-motor till Wrangler, vilket Mopar nu kan erbjuda. Under huven har Mopar installerat en 6,4 liter stor V8 på 477 hästkrafter och 637 newtonmeter som kopplats samman med en femväxlad automatlåda. Framöver kommer kunder även kunna välja till en mer offroadvänlig manuell sexväxlad låda. Bilen har höjts upp och fått vinsch tillsammans med en rad offroadvänliga detaljer som höjd markfrigång och nya hjul.

Jeep J-12 Concept
J-12 Concept är mer eller mindre en förlängd version av Mopars nyligen lanserade JK-8 kit som förvandlar en vanlig Wrangler till en pickup. Även J-12 har fått höjd markfrigång och 36 tum stora däck på 16 tum stora fälgar.

Jeep Wrangler Mopar Accessorized
Mopar erbjuder nu för tiden över 250 specialdelar till Jeep Wrangler och de flesta av dem installerades på samma modell. Några av delarna är störtbur, nya högtalare, offroadhjul och LED-lampor vid vindrutan.

Jeep Wrangler Traildozer Concept
Traildozer utvecklades särskilt för terrängstigarna vid Moab, och under huven ruvar den 6,4 liter stora V8:an som nämnts ovan. 37 tums radialdäck från Mickey Thompson ger grepp och ett kit höjer markfrigången med 3,5 tum. Till skillnad från Wrangler Apache har denna redan fått den manuella växellådan som utlovas i framtiden.

Så här såg det ut förra gången Jeep-fantasterna var ute på offroad-safari utanför Moab. 


 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer