Nästan all Toyotas bilproduktion i Japan från och med lördag. Anledningen är den kraftiga jordbävning som drabbade landet den 6 september.

Toyota har precis meddelat att man tvingas stoppa i princip all produktion i Japan på grund av den jordbävning som i går inträffade landets norra delar. Stoppet inleds i morgon lördag.
Toyota har 18 fabriker i Japan och från och med måndag i nästa vecka drabbas samtliga produktionsband som tillverkar Lexus och Toyota, förutom i de två Daihatsu-fabriker som även tillverkar Toyota-bilar.

Anledningen till stoppet är ett avbrott i leverantörskedjan på grund av jordbävningen (som uppmättes till 6,7 på Richterskalan). Exempelvis drabbades Toyotas fabrik i Tomakomai där CVT-lådor, automatlådor och växellådshus tillverkas. Strömmen har ännu inte kommit tillbaka till regionen.

När produktionen kan återupptas vet inte Toyota, inte heller om produktionen i utländska fabriker kommer att påverkas. Toyota har fabriker i exempelvis Polen, Frankrike, England och Turkiet. Tillverkningen på den nordamerikanska kontinenten tros inte påverkas i ett initialt skede.

Toyota har, liksom andra japanska biltillverkare, tidigare påverkats hårt av jordbävningar i hemlandet, bland annat 2011 och 2016.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer