På Genèvesalongen visar Kia uppdaterade Optima Sportswagon, men även sedanen genomgår samma förändring som bland annat innehåller två nya motorer.

Det var på bilsalongen i Genève för två år sedan som Kia tog klivet in i getingboet av större kombibilar. Där och då presenterades Kia Optima i kombiutförande, Sportswagon som det heter på koreanska.
Nu är det dags för modellen att uppdateras och nyheterna visas upp nere i Genève på årets upplaga av den populära bilsalongen. Uppdateringen berör även sedanversionen, men den visas inte i montern.

Som sig bör när det rör sig om ett ansiktslyft har exteriören förändrats en aning. Fronten på Optima av årsmodell 2019 har justerats med uppdaterad grill i kromutförande och ny stötfångardesign som gett ny utformning på dimljusen och luftintaget längst ned. Även strålkastarna ska ha gjorts om.
Bakljusdesignen har även den ändrats så smått, likaså bakre stötfångarpartiet.
Interiört är det sig likt men infotainmentsystemet, som finns med både sju och åtta tum stor skärm, har uppgraderats till Kias senaste variant och innehåller Kia Connected Services samt navigation från TomTom. Systemet är kompatibelt med både Android Auto och Apple CarPlay.

Kia Optima Sportswagon 2019 facelift

Optima har fått ta del av märkets senaste förarassisterande funktioner för att höja säkerheten. Många av systemen är desamma som i nya Ceed, det vill säga trötthetsvarnare, kollisionsvarnare med autobroms (fungerar även på fotgängare), filkörningsassistent och LED-strålkastare med helljusassistans, samt mycket mer.

Kia Optima Sportswagon 2019 facelift

Under huven händer det också grejer. Kias 1,7-litersdiesel på 141 hästkrafter utgår och ersätts av en 1,6 CRDi-dieselmotor på 136 hästkrafter. En annan ny motor är en 1,6-liters T-GDi-bensinmotor på 180 hästkrafter. Den ersätter inte 2,0-litersbensinaren med 163 hästkrafter utan ses som ett komplement till den samt till bensinaren på 245 hästkrafter.
Exakt hur motorutbudet kommer att se ut i Sverige när uppdaterade Optima kommer hit återstår att se.

Vad gäller den populära laddhybridversionen Optima Sportswagon Plug-In Hybrid, som blev årets testbil i Teknikens Värld i fjol, får vi helt enkelt vänta och se. Den kommer sannolikt ta del av merparten av förändringarna, förutom de maskinella.

Små prisjusteringar är att vänta i och med uppdateringen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer