Kia Soul blir elbil nästa år

Elbilarna blir allt fler och snart ger sig även Kia in på elmarknaden. Nästa år lanserar Kia sin första elbil på den globala marknaden baserad på Soul som ska ta sig 20 mil på en laddning.

Nu ger sig även Kia in på elbilsmarknaden. Men det blir inte med en helt nyutvecklad elbil utan en modifierad Soul. Soul EV lanseras i Sverige under våren nästa år.

Kia har ännu inte avslöjat hur mycket Soul EV kommer att skilja sig utseendemässigt från den vanliga bilen men plattformen är i alla fall den samma. Drivlinan är en vidareutveckling av tekniken från elbilen Kia Ray som har rullat runt hemma i Seoul sedan två år tillbaka.

Soul EV får en elmotor på 110 hästkrafter och 285 newtonmeter som driver på framhjulen. Ett 27 kWh stort litiumjonbatteri lagrar energi nog för en maximal teoretisk räckvidd på 20 mil.

För att underlätta för fotgängare och andra trafikanter förses Soul EV med ett system som kallas Vess (Virtual Engine Sound System), vilket kort sagt innebär fejkat motorljud. Soul EV får också en stor bildskärm på åtta tum där de flesta av bilens funktioner sköts.

Kia uppger att 27 kWh-batteriet ska kunna laddas fullt på bara fem timmar i ett vanligt eluttag. De flesta svenska hushåll har tio ampere och då bör det snarare ta cirka tolv timmar att ladda ett tomt batteri fullt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer