I dag meddelar Nevs att kinesiska Evergrande har köpt en majoritet av bolagets aktier.

Svenskkinesiska elbilstillverkaren Nevs har bytt majoritetsägare. Det är den kinesiska storkoncernen Evergrande som har gått in i bolaget genom att köpa ut de tidigare delägarna State Research Information Technology Co Ltd (SRIT) samt staden Tianjin. Evergrandes aktieinnehav uppgår till 51 procent. Kai Johan Jiang, Nevs grundare, och hans NE Holding är innehavare av övriga 49 procent av bolagsaktierna.

Evergrande betalade 930 miljoner dollar, motsvarande drygt 8,3 miljarder kronor, för att bli majoritetsägare i Nevs.

– Det här är ett revolutionerande steg för Nevs. Vi kommer nu kunna starta produktion i Trollhättan tidigare. Det är en drömpartner för Nevs och Nevs är en drömpartner också för dem. Evergrande kommer att satsa miljardbelopp framöver, säger Kai Johan Jiang till SR Ekot.

Nevs har i dag tre fabriker, två i Kina och en i Trollhättan, det vill säga gamla Saab-fabriken. Tanken är att elbilsproduktionen ska komma igång senare i år.

Du kanske känner igen Evergrande? Det är samma bolag som köpte 45 procent av den konkursmässiga elbilstillverkaren Faraday Future för motsvarande 18 miljarder kronor men som satte stopp för fler utbetalningar efter att ungefär en tredjedel av beloppet betalats ut.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer