Kinesiska Aiways till Europa

Aiways siktar på att lansera sig i Europa och det med ett billigt alternativ i den eldrivna suvklassen och en sportbil med bränslecellsteknik.

Det må låta som en felsägning och se ut som en felstavning men Aiways är namnet på en kinesisk biltillverkare som ska visa upp sig under den kommande Genèvesalong. Första modell ut blir en femsitsig suven vid nman U5. Den är framhjulsdriven, har en batterikapacitet på 63 kWh och ska ha en räckvidd på 46 mil. Motorn ger 140 kW (188 hästkrafter) och 315 newtonmeter.

Aiways U5

Bilen mäter i millimeter 4680 i längd, 1880 i bredd, 2800 mellan hjulaxlarna och 1680 i höjd och har system som köassistans och parkeringsautomatik. Förarmiljön utgörs av en tredelad skärm och centralt finns en pekskärm som mäter 12,3 tum.

Aiways U5

Märket har också en fyrhjulsdriven sportbil vid namn RG Nathalie på menyn som är framtagen tillsamman med Roland Gumpert. Den toppar 300 km/h och tar sig 0-100 km/h på 2,5 sekunder. Det rör sig om något så ovanligt som en metanol-bränslecellsbil och räckvidden är 120 mil.

Aiways RG

Priser för bilarna är inte officiella ännu men U5 ska vara ett billigare alternativ på marknaden medans RG Nathalie spås få en prislapp på kring fyra miljoner kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer