Värstingen Koenigsegg Agera får ännu fler hästkrafter, mer kolfiber och tilläggsnamnet RS.

Få har nog missat att Koenigsegg presenterade den helt nya modellen Regera med hybriddrivlina på bilsalongen i Genève. Jämsides med denna avtäcktes även nya Agera RS som dessvärre hamnade lite i skymundan bredvid Regera.

Agera RS baseras på ”vanliga” Agera och delar även komponenter med megabilen One:1. Motorn är densamma, en 5,0-liters V8 med dubbelturbo. I Agera RS levererar den 1 160 hästkrafter och 1 280 newtonmeter på vanlig bensin, tankar du med E85 blir effekten ännu högre. Enligt Koenigsegg i närheten av de 1 360 hästkrafter One:1 levererar. Motorn kopplas till en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, som vanligt skickas kraften till bakhjulen.

Jämfört med Agera har RS-versionen bland annat mer kolfiberdetaljer, fetare kjolpaket med en splitter liknande den på One:1, bakspoilern är liknande den hos Agera R men har blivit lite bredare och fått ”winglets” på sidorna.

Agera RS byggs främst för bankörning men är även fullt laglig att registrera för vägbruk. Totalt kommer 25 exemplar att byggas, varav tio enligt Koenigsegg redan är sålda, prislappen ligger på omkring 1,1 miljoner euro, cirka 10,2 miljoner kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer