Koenigsegg Agera S har ”bara” 1 030 hästar

En bilfotograf i Hong Kong befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Han lyckades plåta Koenigsegg Agera S som är en modifierad version av Agera R för andra marknader, exempelvis Kina.

Hong Kong-baserade fotografen Ron Alder W, med sinne för att fota sköna supersportbilar, tryckte av några bilder när en Koenigsegg körde förbi honom och lade sedan upp dem på sin Facebook-sida. Dock inte vilken Koenigsegg som helst utan Agera S. Hans bilder är de första på bilen.

Några publika fakta om bilen finns inte men enligt uppgift rör det sig om en Agera R för marknader som inte har etanolbaserade bränslen. Motorn i Agera R ger som bekant 1 140 hästkrafter och 1 200 newtonmeter, men i Agera S handlar det om mer sansade 1 030 hästkrafter och 1 100 newtonmeter. Det är alltså med bensin i tanken då motorn optimerats för 98-oktanigt eller i vissa fall så låga oktantal som 93. I övrigt ska Agera S stämma överens med sitt R-syskon. Till och med de dyra, ihåliga kolfiberfälgarna som är tillverkade i ett stycke sitter på Agera S.

Det är mycket Koenigsegg just nu, det pratas om den skånska supersportbilstillverkaren över hela världen. Utöver standardmodellerna Agera och Agera R har man presenterat Agera R BLT, en one-off för en kinesisk kund (som sedermera beslagtogs av kinesisk tull), den mystiska Koenigsegg One:1 för ett par dagar sedan samt nu Agera S. Den andra svensken, Volvo, har för tillfället inte en suck i antalet skrivna artiklar på webben.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer