Koenigsegg planerar nytt märke – för ”normala bilar”

Ska vår svenska supersportbilstillverkare Koenigsegg börja göra vanliga bilar? Ja, det är vad grundaren Christian von Koenigsegg nu överväger, säger han i en intervju.

Det är i en intervju till webbportalen CarThrottle som Christian von Koenigsegg dryftar de nya planerna på att ta den teknik som företaget utvecklat vidare till mer vanliga bilar än de brutala supersportbilar Koenigsegg tillverkar idag.

– Inom Koenigsegg kan det finnas utrymme för att börja använda all den teknik vi har utvecklat i mer normala bilar, säger von Koenigsegg i intervjun, samtidigt som han är noga med att han inte vill vattna ur varumärket Koenigsegg. De nya bilarna kommer nämligen inte bära det namnet Koenigsegg, som ska vara reserverat för just supersportbilar. Det är heller inte säkert att Koenigsegg själva startar det nya märket, Christian von Koenigsegg nämner att de även är öppna för att samarbeta med någon annan biltillverkare och på så sätt nyttja tekniken.

Den teknik det primärt rör sig om är den växellådslösa drivlinelösning, ”Direct Drive”, som Koenigsegg utvecklat till supersportbilen Regera. Tekniken bygger på att elmotorer bidrar i låga farter, innan förbränningsmotorn nått sin fulla effekt – vilket alltså gör växellåda överflödig som drivlinekomponent.

När kan detta då ske? Ja, ännu är det bara spekulationer, och får vi gissa så ligger det ännu en bit bort att Koenigsegg lanserar ett nytt märke riktat mot vanliga bilar. Men vi ska inte glömma bort att det inte är första gången Koenigsegg har haft planer på att äntra bredare segment, i Saab-affären för några år sedan var företaget inblandat, och tilltänkt som köpare av märket från GM – innan relationerna de båda företagen emellan skar sig.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer