Körde 23 km/h för fört – fick halv miljon kronor i böter

Vårt östra grannland Finland har inkomstbaserade bötesbelopp vid hastighetsöverträdelser. I och med det systemet kan minsta lilla fortkörning svida till rejält i plånboken.

Finländske affärsmannen Reima Kuisla skulle i söndags åka iväg för att tanka sin bil. Den rundan slutade i vad som förmodligen är hans dyraste påfyllning någonsin.

Han hade inte uppmärksammat skyltarna som sa 80 km/h utan tågade vidare och klockades av polisen för 103 km/h, 23 över gränsen.
Finland tillämpar ett inkomstbaserat system för att bestämma bötesbelopp vid fortkörning. Det resulterade i en fortkörningsbot om 54 024 euro för Reima Kuisla, vilket motsvarar 498 495 kronor och 66 öre.

”Fyra kilometer i timmen långsammare så hade det blivit ett par hundra i stället för 54 000 euro. Detta är den finska rättvisan”, skriver han på Facebook samtidigt som han säger att Finland är ett omöjligt land att leva i för medborgade med hög inkomst och stora förmögenheter.

Du kanske kommer ihåg åländske affärsmannen Anders Wiklöfs fortkörningsbot på motsvarande 830 000 kronor för bara drygt ett år sedan? 77 km/h på en 50-väg är kriminellt fort… eller dyrt.

korde-23-kmh-for-fort-fick-halv-miljon-kronor-i-boter-177174

Foto: Bild från Reima Kuislas Facebook-sida.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer