Kris för svensk rallysport

I går gick respittiden ut för Rally Sweden om att arrangera VM även i framtiden. Inget kontrakt skrevs på. Och SM i rally står utan promotor inför 2014.

Rally Sweden körs även 2014, men det kan vara för sista gången. Arrangörerna hade i går inte fått ihop de miljoner som WRC-promotorn Red Bull Media kräver för att  Rally Sweden ska få köra tävlingen och skrev därför inte under något kontrakt.

– Skriver vi under utan att ha pengarna i hamn riskerar vi en konkurs och det är en situation vi inte vill sätta oss själva och våra partners i, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson till Värmlands Folkblad.

Rally Sweden är ett omtyckt rally, ett av de bäst arrangerade, och får höga betyg av FIA år efter år. Det borde vara ett rally som Red Bull Media vill ha kvar i kalendern men det är pengarna som styr det hela. En annan klassiker, grekiska Akropolisrallyt, försvinner ur kalendern redan 2014 av just den anledningen.

Om Rally Sweden får ytterligare tid på sig att skaka fram pengar är oklart. Glenn Olsson ska undersöka den saken nästa vecka.

Försvinner Rally Sweden från kalendern är det inte troligt att det återkommer som VM-tävling.

För det svenska mästerskapet i rally är det också instabilt. I förra veckan meddelade Sport in motion Sweden AB (SIMAB) att de avsäger sig uppdraget som promotor för SM.

SIMAB säger sig sakna stöd från arrangörer och SBF:s rallyutskott samt finansiering.

Enligt ett pressmeddelande från SBF kommer arrangörer och rallyutskott gemensamt att genomföra SM-serien 2014 och då blir det alltså ingen övergripande promotor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer