Krockade bilar blir mobilskal

Antalet olyckor sjunker inte trots nytt förbud mot rattsurf. Nu lanseras en kampanj som en tankeställare och för att samla in pengar till drabbade.

Att använda mobiltelefonen medan man kör är förbjudet i Sverige sedan 1 februari 2018, en lag som fick justeras redan efter en vecka. Trots den nya lagen syns ingen förändring i antalet olyckor, hävdar Volkswagen och lanserar nu projektet Crashed Cases.

153 unika mobiltelefonskal har man tillverkat av plåten från olycksdrabbade bilar. Det är samma antal som allvarliga olyckor i trafiken sedan lagen trädde i kraft, enligt Strada – Swedish Traffic Accident Data Acquisition.

Meningen är att genom köpet skänka pengar till olycksdrabbade via Trafikskadefonden men även att få mobiltelefonens ägare att påminnas om faran med så kallad rattsurfning, en företeelse som ökar olycksrisken med 23 procent.

Skalen kostar 599 kronor, är handgjorda, numrerade och passar iPhone 8.

Ford i Storbritannien har sedan tidigare lanserat sin lösning på problemet genom att döpa om handskfacket och ge den en ny funktion som förvaring av mobiltelefonen under färd.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer