Foto: Teknikens Värld

Äg allt – utom bilen

Vad äger du egentligen? Vad förfogar du fritt över och kan sälja i morgon utan att någon annan har intresse i prylarna?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Huset eller lägenheten du bor äger mest troligt banken till övervägande del genom lånen du har intecknade. Fritidshuset likadant.
Din skivsamling är mest troligt digital via Spotify och oändlig i omfång men obefintlig i äganderätt eftersom du endast kan lyssna på musiken om du betalar månadsavgiften. Likadant med filmer eller serier du avnjuter med partnern på kvällen. Det står inte längre ett bibliotek av VHS-kassetter eller DVD-skivor i bokhyllan. All världens film finns ett klick bort - om du betalar varje månad. Samtidigt finns inget fysiskt att sälja bort på en loppis för att få lite extra fickpengar.

Vi lever i en tid av överflöd och oändliga tillgångar till boende och förströelse men vi har på ett sätt aldrig ägt så lite som nu. Innan strömmad musik som Spotify slog igenom köpte genomsnittssvensken cirka två cd-skivor per år, till en kostnad av cirka 400 kronor. Med Spotify ökade svensken sina pengar spenderade på musik till avrundat 1 200 kronor per år eftersom tjänsten kostar cirka 100 kronor i månaden.
Likadant spenderar vi i dag mer än någonsin på medieupplevelser som Netflix, HBO, C More, Disney+ och alla andra streamingtjänster för serier, film och sport. Då har vi inte ens tagit in abonnemang på den lokala morgontidningen och kanske Aftonbladets eller Expressens plustjänster.
Vi spenderar mer än någonsin av hushållets disponibla inkomst på olika musik- och medieupplevelser som vi på inget sätt äger. Går vi vidare och tittar på den ständigt aktuella boendefrågan så finns liknande mönster.

När mina föräldrar byggde eget hus på 1970-talet var det av yttersta vikt att ta så lite lån som möjligt och sedan amortera så mycket som möjligt för att nå slutmålet - bli skuldfri och verkligen äga sitt eget boende. Det ska så klart tilläggas att den högre inflationstakten hjälpte till att betala av huset snabbare än tänkt eftersom lönerna höjdes i samma takt och det som framstod som ett stort lån 1975 hade blivit betydligt mindre 1995 på grund av ökad inflation.
I dagens lågräntemiljö har vi en hel generation som knappt förstått att lån är till för att betalas av. Att de egentligen inte äger sitt boende eller kan känna sig trygga vid ett kommande värdefall. För det kommer att komma en situation där hus, fritidshus och lägenhetspriserna går ned. Har du lånat 85 procent av bostadens pris så riskerar du att stå där med ett boende som banken äger till 100 procent eftersom din egen insats försvunnit i värdetappet.
Amorteringskrav är därför i stort sett endast av godo, enligt undertecknad. Alltför många äger alltför lite, fastän de inte förstår det. Likadant med studielånen. Alltför få amorterar verkligen ned sina studielån, i stället skjuter de problemet framför sig genom att betala så lite som möjligt och egentligen inte ta tag i ytterligare ett skuldproblem.

Vad har allt detta med bilar att göra, undrar du?
Jo. Om det är något du egentligen inte behöver äga så är det bilen. Nu pratar vi inte om entusiastbilen som förhoppningsvis skänker glädje och ger åtminstone en hyfsat stabil värdebild. Nu pratar vi familjebilen, vardagsbilen. Den där som garanterat inte ökar i värde utan tappar, samtidigt som den är en stor hushållsutgift. Privatleasing är strålande om du vet ungefär hur många mil du kör per år och sköter om bilen på ett normalt sätt. Du får en fast kostnad och kan planera din ekonomi efter detta. Om du dessutom skär ned på någon av streamingtjänsterna så blir det kanske till och med lite pengar över. Och tänk då om du skulle börja drömma, den där något förlegade drömmen om att äga ditt boende på riktigt. Bli skuldfri. Ha som mål att betala av mer än det obligatoriska på studielån och bolån. Då skulle du framtidssäkra dig och din familj på riktigt. Äga något som går att sälja och samtidigt inte vara ägd av banken. Jag vet att tanken av vissa uppfattas som konservativ, till och med på gränsen till reaktionär. Men jag tror att fler skulle bli tryggare och lyckligare om de ägde lite mer – ja, förutom bilen då.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!