Äger du bilen eller äger bilen dig…?

Kommer ni ihåg i våras, när kinesisk ­militär förbjöd Teslor att befinna sig i närheten av skyddsobjekt såsom militäranläggningar?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Anledningen till förbudet är förstås alla kameror som Tesla-bilarna är utrustade med, kameror som spelar in inte bara när bilarna körs utan även när de står parkerade, det så kallade Sentry Mode. Tesla-bilarnas kameror ses därför som ett säkerhetshot.
Nu är det förstås en extrem form av informationsinhämtning som det så fint heter i den militära världen. HUMINT är ”human intelligence” och SIGINT är signalspaning, eller på ren svenska – tjyvlyssning.

Förr i tiden behövde man båda, dels att nån sa nåt till nån i verkligheten och dels att man avlyssnade olika kommunikationskanaler. Nu delar vi vanliga människor precis hur mycket information som helst om oss själva på internet, så man kan säga att det här har smält samman och blivit till en jätteindustri.
Techjättar som Google och Facebook med flera tjänar miljarders miljarder på din data. Du tittar på hundvalpar på internet, och vips är både Facebook och Instagram fyllt av annonser för hundmat och hundförsäkringar.
Internets aktörer ser hur du klickar och scrollar och säljer sedan den datan till annonsörer, eller vilka som nu vill köpa informationen. Förra året beräknades den här ­marknaden vara värld 203 biljoner dollar. Det är ju pengar det med.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!