Älskade spion-bilar

Jag kan fortfarande minnas första gången jag såg den vita Lotus Esprit S1 förvandlas från bil till ubåt. Jag fick rysningar av välbehag och nyfikenhet. Var det på riktigt? Kan man köpa en sån bil? Varför åker inte alla omkring i sådana bilar?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Frågorna var många och ­bilverkligheten visade sig senare inte vara lika ­fantastisk och fantasifylld som i James Bond-rullen Älskade Spion. Tanken på speciella spion­bilar har sedan återupptagit mitt medvetande i samband med nya 007-filmer. Men där agenten med rätt att döda faktiskt fått mer normala bilar sedan introduktionen av Daniel Craig som huvudrollsinnehavare så har verkligheten blivit fantasi.
Pruttande säten, masserande stolar och inte minst självkörande bilar var precis den typen av fantasieggande specialfunktioner som jag drömde om som ung. Nu finns de överallt. Och samtidigt har den rena spionutrustningen – Bonds specialgrejer – blivit allmängods.

Jag menar såklart alla de kameror som dagens bilar är utrustade med. Kameror som är till för att bilen ska kunna köra själv kan såklart användas till annat. Eller det är åtminstone vad Kina hävdar. Likadant hävdar kineserna att data från var bilen varit och vilka som ringer från bilen kan tankas av och samlas in av Tesla. För att sedan skickas vidare till USA:s olika försvarsorganisationer.
Personal verksam inom Kinas ­militär och statliga företag förbjuds nu att använda det amerikanska bilmärket. Sedan tidigare var Teslor förbjudna i vissa bostadsområden där personer med högt uppsatta positioner inom känsliga industrier och myndigheter bor.

Handelskriget mellan Kina och USA är en realitet. Kinesiska telekomjätten Huawei har tidigare pekats ut som kinesisk spionutrustning där information avlyssnas i de enorma informationssystemen som våra mobilnät är i dag och än mer kommer att bli i framtiden.
Teslaförbudet i Kina skulle av vissa kunna avfärdas som ett förhandlingstrick i det pågående handelskriget mot USA. En snabb check på vad dagens bilar kan göra – filma sin omgivning, berätta var bilen befinner sig och via infotainmentsystemet få tillgång till kontaktlistor i den privata mobiltelefonen – ger vid handen att Kinas påståenden om spionage inte behöver vara sanna. Men att dagens bilar skulle kunna användas för informationsinhämtning stämmer definitivt.

Om vi då lämnar relationerna Kina-USA för en sekund och betänker hur mycket affärskänslig och rent av hemlig information som delges i och omkring en bil så svindlar tanken. I dag är det våra datorer, servrar och mobiltelefoner som varje dag kapas mot utbetalning av lösensummor eller töms på data för att ­vidarebefordras till ljusskygga företag som vill ta del av affärskritisk information.
Nästa slagfält blir våra uppkopplade bilar som med hjälp av kameror, gps-signaler och åtkomst till våra telefoner via system som Apple Carplay och Android Auto kan utgöra kassakor för den ofta halvstatliga organiserade brottsligheten som ligger bakom dessa kriminella hackerorganisationer. Eller sker det rent av redan i dag? Är det först Kinas förbud av Teslor som får åtminstone mig att vakna upp?

Eftersom min barndomsdröm att bli Sveriges motsvarighet till 007 ­aldrig besannades så har jag inte vidare mycket känslig information att rånas på. Emellertid ger mig bara den nyinhämtade vetskapen om att min nya teknikintensiva bil kan användas för spionage lika mycket rysningar som när jag först såg Lotusen bli en ubåt. Dock inte av välbehag utan av rädsla att verkligheten blivit spionorganisationernas dröm.
Så, vad göra? Svaret är lika ­självklart som enkelt. Mina teknikfattiga entusiast­bilar från 1960- och 70-talet får bli vardagsvagnar från och med nu. Och anledningen är inte fy skam den heller – så skulle nämligen James Bond agerat.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!