Hastighetsskylt 90+

Är hastighetsskyltar bara vägprydnad?

Kan det vara så enkelt att svenska folket är biltjuvar hela bunten? I lördags kväll vill jag tro att så var fallet, åtminstone stockholmsbilisterna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I lördags var jag och familjen ute och körde från norr om Stockholm till söder om stan, en tur på drygt fem mil enkel resa. Vi hade inte bråttom utan körde i lugnan ro på de stora trafiklederna som går ”runt” vår huvudstad.

Det hela slog mig redan efter några kilometer då vi körde på Norrortsleden (länsväg 265) från Täby Kyrkby mot Häggvik. Gällande fartbegränsning är 100 km/h på Norrortsleden och jag satte farthållaren – enligt GPS:en – på ett par kilometer över det. Vi blev konstant omkörda av bilar med högre hastighet och det är tveksamt om någon höll lägre än 115-120 km/h.

När Törnskogstunneln tar vid sänks farten från 100 till 90 km/h och så gjorde jag också genom att klicka på farthållarens minussymbol. De bakomvarande som kom ikapp gjorde inte detsamma, de fortsatte att blåsa på i sina, enligt min uppfattning, 115 km/h eller mer. För fort gick det i alla fall.

Strax innan Törnskogstunneln mynnar ut mot Häggvik blir det enligt hastighetsskyltarna 70 km/h. Själv lade jag mig i 72 km/h enligt GPS:en. Men i vänsterfilen var det fullt ös som gällde. Många av dem som innan tunneln kört en bra bit över 100 km/h fortsatte att göra så även efter tunneln där det alltså råder 70 km/h.

Upp på E4:an söderut mot Essingeleden. Körde mer eller mindre lagligt (ett par, tre kilometer över för vad som är tillåtet) och där fortsatte det som tidigare. Där vi låg i den innersta filen av tre (ibland fyra) blev vi omkörda av allt och alla. Förutom när vi så sakteliga kom ifatt en polisbil. Då helt plötsligt körde alla prick efter vad hastighetsskyltarna visade eftersom farbror blå också gjorde det. Men polisbilen körde av vid Kista och då var det fri fart igen som på Autobahn. Visst, jag sänkte också hastigheten när polisbilen dök upp, men jag sänkte den endast med 1-2 km/h. Övriga sänkte med 20 km/h eller mer.

Strax efter det att polisen svängt av kom en Lexus RX i ytterfilen. Han eller hon måste ha kört i minst 150-160 blås. Till saken hör att det är 90 km/h som gäller på sträckan. Det var lördagens värsta överträdare, åtminstone vad jag såg.

På Essingeleden var det samma visa. Enligt vår GPS pendlade farten mellan 73 och 74 km/h, alltså körde jag olagligt då det är 70 km/h som gäller på denna Stockholms ogenomtänkta ”förbifart”. Men tror ni att jag fick chans att köra om någon? Ja, faktiskt. En bil fick jag köra om. En mamma var ute med sin son och övningskörde, de höll väl inte mer än kanske 60-65 km/h.

Övriga höll enligt min uppfattning lätt 85 km/h vilket alltså betyder att deras hastighetsmätare pekade på 90 km/h eller där omkring. Var finns respekten till vilken hastighet som är bestämd för ett vägavsnitt? Den respekten är som bortblåst.

Senare på kvällen skulle vi göra samma resa fast i retur. Samma sak då. Vi höll hastigheten mer eller mindre exakt eftersom vi fortfarande inte hade bråttom. Trots den hyfsat sena timmen var det mycket bilar ute på vägarna, inte minst på Essingeleden norrut. Ingen körde i 70 km/h, och då menar jag ingen.

Visst är 70 km/h på Essingeleden kanske lite i underkant och det borde kanske vara åtminstone 80 km/h, men frågan är varför alla har så bråttom hela tiden. Kan det vara så att det var biltjuvar jag hade sällskap av ute på vägarna?

Ska väl slutligen tillägga att jag alltid inte är en ängel ute på vägarna sett till hastigheterna. Ibland kan jag också trycka högerpedalen närmare golvmatten lite mer än vad som är skäligt. Men jag försöker alltid anpassa körningen och hastigheten efter trafiksituationen. Och har jag inte bråttom så varför jäkta ändå? Det är rätt skönt och bekvämt att ligga i laglig hastighet med farthållaren på och slippa bromsa eller släppa på gasen för att man kommer ikapp någon långsammare som blockerar filen. Där är en poäng med att hålla hastigheten, prova du det också så ska du se att det faktiskt inte är så dumt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!