080118-lastbilar-timmer

Bakåtsträvan?

Såg ett TV-program i förra veckan. En repris från 1978 ur serien ”Kust & Hav”. Det handlade om timmerbogsering längs den svenska ostkusten. Något som numera är nerlagt till lastbilarnas förmån, men inte miljöns.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I programmet fick jag reda på att en (1) bogserbåt gör lika mycket jobb som 1 400 timmerbilar med släp och att utsläpp och bränsleförbrukning från bogserbåten var bråkdelar mot det som alla timmerbilarna släppte ut och gjorde av med.

Är inte det tänkvärt?

Omkring 1980 lade man ner timmerbogseringen. Det var varken rationellt eller lönsamt, påstods det. Och visst, det var ju tidsödande eftersom ekipaget på närmare en kilometers längd gjorde en fart på bara 2 knop.

Men jag undrar ändå om inte beslutet att lägga ner timmerbogseringen var en grov felkalkylering. Framför allt nu, i tider som dessa.

Betänk att koldioxidutsläppen ska minskas radikalt och att nollvisionens mål ska infrias. Hur fantastiskt smart är det då att frakta allting på lastbil? Hur många lastbilar finns det egentligen? Sjukt många, det är ett som är säkert. Och knappast någon av dem har vinterdäck.

Hur många gånger hör man talas om att människor i småbåtar dör när en timmerbogserare kommer över på fel sida farleden, när timmerbogseraren får sladd i det hala väglaget? Att timmerbogseraren hamnar på tvären och stoppar alla annan trafik i farleden mellan Stockholm och Nynäshamn bara för att den har så dåliga däck, och att alla andra tvingas övernatta under dragiga kapell i sina småbåtar. 

Visst kan en båt ha hala däck men det har inte så mycket med trafiksäkerheten att göra.

Lägg ner lastbilstrafiken på längre sträckor och kör all form av gods på båt. Eller tåg.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!