071127-dubbat-odubbat

Bilisten straffas två gånger

Är inte det här konstigt? Får det vara så här i en rättstat? Finns det något annat brott där man straffas i två processer? Varför kan inte hela processen skötas på ett ställe i en process? Läs om hur körkortsåterkallelser fungerar i vårt land...

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett brott, ett straff.

Det är ett grundläggande synsätt inom juridiken. I alla fall på den tiden när jag läste juridik. För det är väl självklart att man inte kan bli straffad i två processer för samma brott. Eller…?

 

Enligt Vägverkets statistik blev 25 770 personer av med körkortet förra året. Det allra vanligaste var fortkörning där föraren överskridit hastighetsgränsen med mer än 30 kilometer i timmen. Ungefär 17 000 blev av med körkortet av den orsaken. 

Normalt skriver polisen ut böterna på plats när en fortkörare stoppats, en så kallad ordningsbot. Eller, om fortköraren inte erkänner, skrivs en rapport till åklagaren och ärendet får en rättslig epilog. Ett brott, ett straff. 

 

Men även om böterna betalats eller ärendet gått vidare till åklagare dras ytterligare en process igång. Den om fortköraren ska få behålla körkortet eller ej. Det har åklagaren och domstolen inte med att göra utan det hanteras av länsstyrelsens körkortsenhet. 

Fast det är polisens uppgift att ta körkortet, direkt på ”brottsplatsen” och oberoende av om fortköraren erkänt eller ej. Och det är polisen som skickar körkortet med uppgifterna om fortkörningen vidare till körkortsenheten på länsstyrelsen i det län där fortköraren är mantalsskriven. 

 

Efter några dagar, max en vecka, får fortköraren ett brev från länsstyrelsen där han eller hon ges möjlighet att yttra sig. Dock inte angående fortkörningen, utan om sitt körkortsbehov. Därefter bestäms spärrtiden, alltså hur länge körkortet skall vara återkallat, helt oberoende av om han eller hon fälls eller frias vid den rättsliga prövningen. Den processen kommer nämligen oftast igång långt senare. Vanligtvis efter att spärrtiden har hunnit gå ut och fortköraren redan fått tillbaka sitt körkort. Man döms alltså att bli av med körkortet för att man är misstänkt för fortkörning. Och jag som trodde att man var oskyldig tills man blev dömd.

 

Är inte det här konstigt? Får det vara så i en rättsstat? Finns det något annat brott där man straffas i två processer? Varför kan inte hela ärendet skötas på ett ställe i en och samma process? Vad tycker du?

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!