081114-blinkers

Blinkers, behövs det?

Konstig frågeställning kanske, men det är något som jag har funderat på ett tag. Jag skulle nästan kunna sträcka mig till att påstå att det är fler som INTE använder blinkers än det är som faktiskt använder den ute på vägarna. Varför är det så?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Men jag tänkte börja med att bryta ner grundfrågeställningen. Vad är egentligen en blinkers och vad har den för syfte?

Blinkersens huvudsysselsättning är att tillsammans med föraren visa sina med- eller kanske till och med mottrafikanter åt vilket håll man strävar med sitt fordon. Detta för att man faktiskt är skyldig att påvisa detta för sina fordonsburna medmänniskor.

Biltillverkarna har arbetat i många år för att underlätta för oss förare så att vi ska trivas bättre bakom ratten.

Därför kan man undra varför man inte flippar till blinkersspaken? Sitter den inte tillräckligt bra till? Är det biltillverkarnas fel tro?

Är det kanske så att vi har en mobiltelefon i ena handen och en pappmugg med ljummet mackkaffe i den andra, behövs det en tredje kanske?

Eller värst av allt, gör vi detta för att vi faktiskt inte orkar bry oss om våra medtrafikanter? Hemska tanke!

Jag för min del, som inte har haft körkort i femtioelva år, försöker verkligen alltid använda blinkersen. Jag tycker det är förknippat med vett och etikett på vägen. Visst, jag kan erkänna att det finns gånger då jag har struntat i detta, men de tillfällena är inte många till antalet.

I framtiden kanske man borde ha bilar som kan förutse åt vilket håll man ska styra, att man tänker svänga höger i nästa korsning. Då skickas en impuls till bilens allt mer högteknologiska system som sätter igång blinkersen. Det skulle kunna vara en bra grej. Men när vi väl är där så kanske man inte ens behöver en ratt längre, vad vet jag.

Den korrekta benämningen på blinkers är egentligen körriktningsvisare.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!