080715-usa-blogg-del-7

Don´t mess with Texas

Austin, Texas

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Texas betyder vän på Caddostammens språk. När spanjorerna exploaterade området  från 1519 och framåt var Caddo tillsammans med Apache en av alla indianstammar  de stötte på.

När vår vän och tillika transportmedel Vicki – en före detta  polisbil i Fort Lauderdale och närmare bestämt en Ford Crown Victoria av 2002  års modell – korsar delstatslinjen som skiljer Louisiana från Texas jublar vi  högt i bilen. Ingen av oss har förr varit i den kanske mest amerikanska av alla  delstater. Dcok lär vi oss snabbt att texasianer (vi kallar dom det) är minst  lika stolt över sin delstat som sitt land. Överallt där the star spangled banner  vajar med sina 50 stjärnor finns ytterligare en flaggstång med Texas egen  flagga, även den röd-vit-blå men utsmyckad med endast en stjärna. Därför kallas  staten också The Lone Star-state.

Orsken till denna egna flagga och intensiva  lokalpatriotism beror på att staten faktiskt var ett eget land nio år under  1820-tal.

Vårt mål är delstatens huvudstad, Austin. En av få demokratiskt  styrda städer i det konservativa Texas. Tillika känd som södra USA:s  musikhuvudstad.

Färden i Vicki från New Orleans klockar in på nästan tio  timmar. Detta efter att vi också njutit bästa cajunkäket på Don´s i  Lafayette.

Fredrik vill gå ut. Jag och Glenn – som också delar dubbelsäng –  är för trötta. På testresor med Teknikens Värld vet man sedan länge vilka  sovkamrater som ska undvikas. Testchef Hans Hedberg behöver exempelvis – precis  som ad-Fredrik – en egen flygel på hotellen för att inte störa resten av  gästerna med sina snarkningar.

Dags att sova, hoppas att avståndet till  Fredriks bäddsoffa i vardagsrummet är tillräckligt långt för att den mjuka  heltäckningsmattan ska kunna absorbera näsoljudet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!