Foto: Arjun Kartha

Dubbel bestraffning vid trafikbrott

Begår man trafikbrott kan man straffas två gånger, till skillnad från skattebrott. Märkligt.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Högsta domstolen har nyligen beslutat att när det gäller skattebrott får man inte dömas två gånger för samma brott. Tidigare har Skatteverket utdömt en straffavgift och därefter har skattebrottet tagits upp i domstol och skattefuskaren har dömts där också.

 Så får man alltså inte göra. Inte två straff för samma brott. Antingen ska domstolen sköta hela ärendet eller också får Skatteverket sköta det.

 Finns det fler liknande fall?

När det gäller trafikbrott och körkortsåterkallelse ser det egentligen ut likadant. Transportstyrelsen sköter körkortsåterkallelsen och polis-åklagare-domstol sköter resten.

 Högsta domstolen har sagt om skattebrott att har avgiften tagits ut av Skatteverket så kan det inte tas upp i domstol och skattefuskaren kan alltså bara straffas en gång.

I dag går det till så att vid till exempel en grov hastighetsöverträdelse, mer än 30 kilometer i timmen för fort, så drar polisen körkortet interimistiskt, å Transportstyrelsens vägnar, på plats och fortåkaren får i normalfallet en tillåtelse att köra i ytterligare 48 timmar sedan är det slutkört. Körkortet skickas till Transportstyrelsen för vidare handläggning.

 Bötesstraffet kan utdömas direkt det också. Polisen kan skriva ut en ordningsbot på plats under förutsättning att fortåkaren går med på det. En påskriven ordningsbot är en laga kraftvunnen dom och kan inte överklagas.

 Om fortåkaren inte erkänner så skriver polisen en rapport till åklagare och åklagaren kan antingen utfärda ett strafföreläggande eller stämma inför domstol. Den proceduren tar allt från några veckor till flera månader.

Helt vid sidan om, oberoende om man erkänner eller förnekar, skickar polisen körkortet till Transportstyrelsen och normalt sett inom en vecka så kontaktas fortåkaren av en handläggare på Transportstyrelsen och fortåkaren får möjlighet att yttra sig. Inom ytterligare någon vecka kommer beslutet om längden på körkortsåterkallelsen.

Två straff för samma brott? Det finns väl jurister som kan krångla till det här och påstå att det ena inte är något straff men vilken fortåkare upplever det så?

 Ska Högsta Domstolens syn på skattebrott gälla även trafikbrott så borde det bli så här.

 Erkänner fortåkaren på plats och skriver på en ordningsbot så är ärendet avslutat och Transportstyrelsen kan inte återkalla körkortet.

 Förnekar fortåkaren så kan Transportstyrelsen återkalla körkortet men åklagaren och domstolen kan inte döma ut några böter.

Ur trafiksäkerhets synpunkt anses det här systemet fungera bra, men ur juridisk tycker jag att det är mycket tveksamt. Varför två processer för samma brott? Skulle inte åklagare-domstolar klara av hela processen?

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!