080118-lastbilar-timmer

Elektrifieringen

Är det någon som funderar på att köpa en elbil? Som har gått på allt propaganda om elbilens förträfflighet. Hur fantastiskt långt den går mellan laddningarna och hur väl infrastrukturen för laddstolpar, snabbladdning eller batteriutbyte är utbyggd.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I den bästa av världar kanske detta skulle kunna fungera, men vi lever inte i den bästa av världar.

Elbilarna är långt ifrån färdigutvecklade och de som köper en svindyr elbil är egentligen bara försökskaniner. Ingen av de elbilar Teknikens Värld kört genom åren har levererat det som fabrikanten lovat. De har i bästa fall rullat halva den utlovade sträckan och då har det inte ens varit kallt.

Tänk dig en miljöintresserad familj i Norrland. De köper en elbil för 300 000 kronor. Säljaren påstår att den ska gå 17 mil mellan laddningarna, inga problem.

Tänk vad förvånade de blir när strömmen tar slut halvvägs hem. När de sitter där i den döda iskalla elbilen, ingen täckning på telefonen – och fryser ihjäl.

Och tänk om alla börjar köra elbil. Var ska all ström komma ifrån? Bygga ut de orörda älvarna eller bygga fler kärnkraftverk? Brunkol? Det är bara att välja.

Dessutom påstås batterierna bara hålla i tio år för att sedan bytas ut. Låter extremt miljövänligt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!