Elkonvertera fler klassisker

Den första dagen på detta nådens år 2021 trädde en ny lag i kraft. Kommuner får nu själva besluta om zoner där bilar med förbränningsmotorer förbjuds helt och hållet, förutom biogasbilar som uppfyller Euro 6. Så kallade Zon 3.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att se in i spåkulan har aldrig varit lättare. Bilar som drivs av fossila bränslen kommer att tappa snabbt och kraftigt i värde. Inte i dag. Men väldigt snart. Detta drabbar såklart alla vagnar oavsett ålder och värde. Eftersom de helt enkelt inte går att köra lika fritt som i dag. Starten är några gator inne i städer och byar, slut­ligen kommer det naturligtvis att gälla i stort sett hela det allmänna vägnätet.

I entusiastbilsvärlden går debatt­vågorna höga. Många anser att dessa förbud inte egentligen betyder så mycket. En del hävdar att de inte behöver visa upp eller köra sina vackra vagnar inne i ­städerna. Jag tillåter mig att tvivla över detta, det är en djupt mänsklig egenskap att visa upp sina färdigheter och surt förskansade egendomar.
Hur många tror ni vill köra en cruising helt ensamma, utan publik på ett industriområde i stället för inne i staden? Eller ha en bilträff på en parkeringsficka längs en motorväg för att koncentrera utsläppen dit och inte sprida avgaser vid pittoreska slott, herresäten och byar där träffarna äger rum i dag.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!