080415-snålvattnet

En elbilists bekännelse

Rädslan för att få soppatorsk har väl de allra bilister någon gång oroat sig över. I framtiden kommer denna bränsleångest bli en hälsoplåga av stora mått.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I samband med Teknikens Världs Stora Bilpris 2011 kördes sprillans nya Peugeot iOn från Köpenhamn över sundet bort mot Sturup-trakten. Räckviddsmätaren pekade från start på ”full tank” och 13 friska mil.

Lite oansvarigt, eller mer rätt amatörmässigt, for testföraren iväg med elbilen som om den vore driven av fossilt bränsle. Fullgasningarna och lite aggressiv körning straffar elförbrukningen rejält.

Under juryjobbet kördes elbilen ömsom lugnt, ibland hetsigt, alltid med ett särskilt leende på läpparna. Elbil är kul att köra. Alltid kul med nya upplevelser.

Till skillnad från övriga nio finalistbilar pluggade vi ständigt in iOn i trefasuttaget anpassat för 16 ampere. Då fixas fulladdningen på sex timmar nämligen.

Men vi måste ju jobba, köra bil, också. Så när kvällningen kom hade batterikapaciteten endast ökat räckvidden till 5,5 mil. Vi hade felprioriterat, eller?

Vägen upp till Helsingborg blev fångtransport à la vatten och bröd. Av med fläkt och värme. Tom-Tom-navigatorn på sparlåga. Förbrukningspilen ständigt i ekonometerns gröna fält, aldrig mer än 80 knyck, ibland ner mot touchande 55 km/h. Polska långtradare tuuutar och kör om på E6-motorvägen. Vindrutans siktfält stort som ett par handflator nästan trafikfarligt på grund av köldgrader, men vantarna torkar snabbt upp imman på insidan. Glad att jag plockat på mig kroppsunderstället på morgonen.

Värre då var det med idén att komma fram. Morgonen därpå ska miljöminster Carlgren ratta just vårt exemplar, klockan sju ska bilen vara fulladdad och redo. Ultrasnålkörningen ger dock resultat, distansen på Tom-Tom kortas i snabbare takt än räckviddsinstrumentet sinar.

Två mil kvar och jag fegar ur, ringer helpdesken och får support att finna de enda två laddplatserna i Landskrona. En timme och onödig väntpizza senare finns kräm att ta oss den sista biten till Peugeot-handlaren i Helsingborg, tre timmar försenade men fulladdad av erfarenheter.

Om vi alla körde bensin- och dieselbilar lika snålt som en elbil kräver skulle jordens olja räcka minst 100 år till. Tro mig.

Webb-TV

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!