080415-snålvattnet

En lättnadens suck

Vad blir nästa trend inom bildesign? Hans Hedberg tror på en lugn och mindre upphetsande framtid.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Starkast vinner sägs det ju. Inom bilvärlden närmast en total sanning. Olönsamma bilföretag ser hur de finansstarka bygger upp sina modellpaletter och skäms inte för att kopiera strategier och säljande design.

Tydliga exempel är hur i princip samtliga tillverkare siktar mot Audi och BMW. Finfina materialval, skogar av modellvarianter och, aaah…, känsla av ”premium”.

Man vill gärna vara en fluga i direktionsrummen när beslut tas och riktlinjer dras upp utan att slipsarna på exempelvis Kia, Skoda, Peugeot undviker att rakt ut säga ”låt oss kopiera tyskarna!”. Man får ju inte förlora sin yrkesheder så enkelt.

Formkurva nummer ett att mäta sig mot de stiliga tyskarna är oftast kroppshållningen. Stora grillgrin syns på alltifrån japanska till amerikanska duplikat och snedstora strålkastare samt allt mer kontroversiella former märks hos flertalet bilmärken på sistone. Avhoppade BMW-Bangles tidiga avtryck gör nu ekon om sig på karossplåtar världen över.

Och då kommer frågorna från alla konkurrerande bilbeslutsfattare; ”-Vad månde bliva nästa designstrategier från Audi och BMW?”. Oron över att missa säljtåget och göra en groda är stor. Men lugn, bara lugn.

Efter att BMW dragit i designhandbromsen i samband med senaste 5-serie (internkod F10/11) och att spionbilder på kommande Audi A6 (typ C7) visar att Ingolstadt fortsätter sin inslagna – och framgångsrika – linje genom att endast bevaka sin säkra, förfinade stil tyder att de närmaste sju, åtta åren blir mindre upphetsande. Kanske till och med lite fega?

Och konkurrenterna drar en lättnadens suck. För denna gång.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!