Foto: Patrik Lindgren

En titt i kristallkulan – framtiden för bilen

Framtiden är alltid intressant, och kanske lite extra intressant just nu när vissa aktörer i bilbranschen kanske inte har nån. Framtid alltså.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Corona-pandemin drabbar alla, och i de länder som införde total nedstängning av allt, Italien till exempel, gick bilförsäljningen ner med 97 procent – i övriga Europa drygt 25 procent. Det drabbar inte bara bilhandlare, utan också underleverantörer och på sikt även biltillverkarna som dras med enorma kostnader oavsett om de säljer några bilar eller inte.

Så hur ser det ut i kristallkulan? Jag har fått tjyvläsa en akademisk artikel av forskaren Martin Sköld på Handelshögskolan. Artikeln ingår i rapporten ”Sweden through the crisis” och rubriken till Skölds artikel är ”No retreat, no surrender”. Ej att förväxla med den gamla slagsmålsfilmen från 1986 med Jean-Claude van Damme. Jean-Claude som för en yngre publik kanske är mest känd för Volvo Trucks reklamfilm där han går ner i split mellan två långtradare. Forskaren Martin Sköld är ”Scania Partner” förresten, där slutar likheterna med van Damme.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!