080118-lastbilar-timmer

Experiment på levande människor

Vi svenskar måste vara det flataste folket i hela världen. När myndigheterna bestämmer de mest konstiga saker står vi bara där med mössan i hand och tittar ner i marken.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Varför måste det mesta vara så krångligt, så svårt och så byråkratiskt? Varför måste allt ta så fantastiskt lång tid, och varför måste allt vara så sjukt dyrt?

Det senaste jag retat upp mig på är körkortsfrågor.

Om du exempelvis redan har körkort för bil och vill ta körkort för motorcykel så måste du börja från blad ett i körkortsboken. En bok som är skriven för 16-18 åringar och där det bland annat står ”Välkommen till vuxenvärlden”.

Ja men, om man redan är vuxen, har bilkörkort, trafikvana och kan alla regler, märken och förordningar.

Varför i hela världen måste man traggla igenom allt en gång till?

Varför inte bara köra upp på motorcykeln och visa att man kan bromsa, köra slalom och all det där? Bara ett enkelt praktiskt prov som kan utföras på någon timme.

Nej då, det ska ältas och läsas, repeteras, tjatas och övningsköras – i all oändlighet. Som om vi inte har annat att göra och att lägga pengar på – mycket pengar.

Det bästa vore att låsa in alla svenskar i var sitt vadderat rum med övervakningskameror, så att ingen kan göra sig illa, och heller inte kan skada andra. Det är ju faktiskt dit samhället är på väg. Det känns som om vi är med om ett gigantiskt experiment som går ut på att ta reda på hur mycket folk tål innan de bryter ihop. Eller att vi är med i en TV-såpa allihop, typ Truman Show.

Och vad gör jag åt det då?

Knyter näven i byxfickan.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!