080118-lastbilar-timmer

Förutfattade meningar

Visst vet man på förhand hur folk agerar i trafiken – bara genom att ta reda på vilken bilmodell de kör.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Opel Astra-gubbar till exempel. Då vet man att de alltid kör något under gällande hastighetsbegränsning oavsett årstid eller trafikförhållanden – gärna så nära mittlinjen det går och aldrig att de skulle flytta sig för att underlätta en omkörning. Och närmar de sig en hastighetskamera så bromsar de för att ligga 20 km/h under tillåten hastighet. Jag blir så förbannad.

Borde det inte vara straffbart att köra för sakta – och att ligga i vägen?

Sedan har vi det fräna BMW-gänget. De ska alltid köra om, överallt – och de kör alltid fort – i vilken BMW-modell som helst. Och de använder alltid (vita) blinkers, men tyvärr lite för sent. Precis när de påbörjar manövern att byta fil eller ska svänga. Som om själva blinkandet aktiveras av rattrörelsen. Och varför har många äldre BMW-bilar så dåliga däck? Jo, bara för att chaufförerna har en övertro på sig själva – och på bilen. Men så hamnar de ofta i diket.

Franska bilar brukar vara sällsynt misskötta. Skitiga så man knappt ser vad det är för märke. Buckliga och repiga med kantstötta fälgar. Som om dessa människor inte bryr sig – och det gör de antagligen inte. De har säkert så mycket annat, intellektuellt, att tänka på. Och de är heller inte mycket för att städa kupén. Här ligger bland mycket annat skräp, cd-fodral, bananskal, pralinpapper - och säten med obotliga chokladfläckar. Bak sitter ofta en bjäbbig hundras som äter nackskydd. Fransosägarna stör mig inte så mycket – men hur kan de svina ner bilen så snabbt?

Sist men inte minst är de jag föraktar mest – eftersom de föraktar alla andra bilister. De som inte vet vad blinkers är över huvud taget. Som bara byter fil helt hänsynslöst. Som ligger en centimeter bakom framförvarande bil och försöker skrämma sig fram. Som gör U-svängar precis hur som helst. Som verkar skita i det mesta vad gäller vett och etikett i trafiken – och fan vet hur de fungerar i livet utanför sin bil.

De som kör Audi Q7.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!