080106-plogbil-vägverket

Ge fan i mobilen!

När ska folk fatta att bakom ratten i en rullande bil ska man koncentrera sig på trafiken – inte på mobiltelefonen?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

För bara några dagar sedan var vi, jag och min andra hälft, ute och körde på en av de mer trafikerade trafiklederna i Solna-trakten. Vi låg i högerfilen men märkte att denna blev allt mer trög ju närmare vi kom ett rödljus. En smidig manöver och vi låg i vänsterfilen som ”andra bil” bakom en motorstark Audi A6. Kanon, tänkte jag. Nu slipper man den långa kön i högerfilen nu när det vankas grönt ljus i korsningen. Tji fick jag för det.

Det blir grönt och högerfilen började rulla iväg smidigt. Audin framför oss stod som fastgjuten. Efter många om och men började den rulla – sakta. Till nästa korsning hade de flesta bilar i högerfilen hunnit över medan det var grönt. Inte vår fil, och bilarna i backspegeln radade upp sig som på ett pärlband.

På nytt grönt ljus, återigen en seg start och sedan max 50 km/h på en 70-sträcka. Vi upptäckte samtidigt ett litet vitt sken precis till höger om förarstolen. Jag kan ge mig sjutton på att det är en mobiltelefon, sa jag högt.

Efter två tre minuters körning bakom Audin fick det vara nog. En liten lucka i högerfilen och vi var förbi den på insidan. Mycket riktigt – killen i Audin hade blicken stenhårt fäst på mobiltelefonen som han höll i höger hand.

I nästa rödljus, nu liggandes i vänsterfilen igen, tittade jag i backspegeln. Några bilar bakom mig fanns där en stor lucka och efter denna lucka kom en Audi A6 krypande och blockerade alla i vänsterfilen.

Bara ett par dagar senare när jag kom körandes på min EU-moped på väg till jobbet möttes jag återigen av en ”mobilidiot”. Körde på en central smal gata, med lagom avstånd för att undvika uppslående dörrar från de parkerade bilarna till höger. Men att tänka så räcker inte.

Plötsligt svängde en parkerad bil ut på gatan, utan påslaget halvljus, utan att använda blinkers. Vad satt bakom ratten tror ni? En kvinna med mobiltelefonen i högsta hugg mot örat. Hon brände vidare, helt ovetandes om att jag precis fått väja för henne.

Är det för mycket begärt med en titt i backspegeln och gärna en liten indikation med vänster blinkers?

När ska folk förstå att när man sitter i bilen ska man koncentrera sig på vad som händer i trafiken och visa hänsyn till sina medtrafikanter i stället för den man ringer eller sms:ar till?

Läs mer

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!