Hetsjakt eller prisfusk med miljöbränslen?

Jag fick ett meddelande från min kompis Leif igår. ”Igår” var dagen när soppapriserna höjdes – igen – ska såklart tilläggas.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Han undrade om jag visste hur det kan komma sig att priserna på så kallade miljöbränslen som HVO100 och biogas höjs när råoljepriset går upp. Det visste jag inte. Jag förstår att rå­­oljepriset går upp ibland och ner ibland, men jag förstår inte kopplingen mellan råoljepris och nåt som tillverkas av skogsavfall och/eller rent och skärt människoavfall, läs: bajs.
HVO100 innehåller ingen olja alls. Det är hela grejen med HVO100. Biogas innehåller inte heller olja. Det hörs liksom på namnet. 

Ändå höjdes priset på de båda med exakt lika många ören som priset på diesel och bensin, där det faktiskt finns en tydlig koppling till oljepriset. Hur kommer det här sig? Är det så att bränslebolagen inser att de sjunger lite på sista versen och helt enkelt passar på att tjyvhöja priserna? Detta medan hela etablissemanget stirrar sig blinda på kilowat­timmar och klurar på hur man ska stänga kärnkraftverk samtidigt som Northvolt använder upp all el som produceras med vatten- och vindkraft i norra Sverige? Jag vet inte. Men jag vet att det blir väldigt svårt att motivera inköp av dyrare fordon som kan köras på miljöbränslen om det inte finns nån ekonomisk uppsida med att göra det. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!