071203-höj-bilskatten

I Jesus garage

”Vad skulle Jesus ha kört?”. Så löd frågan som skuldbelade suv-ägare i USA för några år sedan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Grundtanken är dels att Jesus är ett gott rättesnöre i bilvalsfrågor, dels att han aldrig skulle ha kört en suv, hur dålig vägen till Golgata än vore.

Men är Jesus verkligen ett bra stöttepelare i bilvalet? Jag är tveksam till att jag skulle vilja köpa en bil som Jesus väljer åt mig. I Jesus liv fanns inte så mycket utrymme för livslust och nöjen. Skulle Jesus köpa bil idag är risken stor att han skulle köpa en Volkswagen Polo och sedan aldrig byta märke, i tron att det skulle strida mot det sjätte budordet: ”Du skall icke begå äktenskapsbrott.” Personligen skulle jag hellre låta mig vägledas av Nalle Puh.

Nalle Puh har ett ädelt hjärta men också ett njutningslystet sinnelag. En gång, när han inte kunde låta bli sin sista honungsburk, bestämde han  

sig för att spara den – i magen!

Jag tror Nalle Puh skulle gilla en skön bil, en rolig bil, en bil som skänker glädje. Som Alfa MiTo eller Fiat 500. Eller Volkswagen Beetle. Självklart kommer Nalle Puh till korta när det gäller mer komplicerade spörsmål. Som till exempel om Asfaltsdjungelns indianer – stadsgerillan som luftar suvar i protest – kommer att lufta Volvo XC60 eller låta bli den eftersom den är en crossover. Nalle Puh är ju inte känd för sin skarpa intelligens.

För dylika tunga frågor brukar jag alltid ställa mig frågan:

Vad skulle Tintin ha sagt?

Vad tror du själv?

PS. Det var Nalle Puh som rådde mig att köpa en Jaguar XJ8. Och Tintin som rekommenderade mig att sälja den.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr