Foto: Connel/Shutterstock

Inför körkortskrav för cykling i trafik – nu!

Jo, jag menar allvar. Nu är våren här och tack vare ett känt virus så cyklar ännu fler människor än normalt. Det är bra, jag älskar nämligen cykling.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Cykling är transport, träning och miljövänlighet i ett. Dessutom minskar trängseln på vägarna för de som vill eller måste köra bil om fler cyklar.

Men vad håller folk på med på cykelbanor och vägar egentligen? Det är ingen mänsklig rättighet att vara dum i huvudet. När man kör bil så finns det ett väldigt noggrant regelverk för var man får köra, hur fort man får köra och hur man ska bete sig i olika trafiksituationer. Det finns det när man cyklar också, men 75 procent av cyklisterna skiter i det. Inklusive jag själv. Och ja, jag kommer till hur illa vissa bilister beter sig också, så ni behöver inte börja maila mig riktigt än.

Jag cyklade till och från Stockholm city igår, det är 22 kilometer enkel resa. På den sträckan såg jag fem nära-döden-upplevelser och var inblandad i en av dem. När man kör bil så blinkar man när man ska svänga, har bromsljus som visar att man bromsar, man håller sitt spår för annars krockar man. Inget av ovanstående efterlevs av män och kvinnor på cykel, på vare sig cykelbanor eller i trafiken.

I stället cyklar man så fort man orkar och vågar, utan hänsyn till övriga cyklister eller bilister, man struntar i trafikregler och rödljus och man har mer ofta än sällan hörlurar på sig för att slippa höra alla som skriker efter en.

Det är inte konstigt att det blir konflikt mellan cyklister och bilister när det cyklas på det här sättet. Och anledningen är enkel: Det enda krav som finns för att du ska få cykla var du vill och hur du vill är att du har en cykel. Eftersom vi blir fler och fler som cyklar så måste det bli bot och bättring, så inför körkort för cykling i trafik.

Ett körkort som kan dras in om man cyklar för dåligt, med lika dryga böter som för andra trafikbrott med bil, motorcykel eller moped. Under utbildningen kan man också med fördel visa resultatet av cyklist i kollision med bil. Bilar är nämligen fortfarande jättehårda medan cyklister är jättemjuka.

"Men bilisterna då!?!", skriker du som tycker att jag så att säga är ute och cyklar. Ja, det finns bilister som är riktiga svin i trafiken, till och med extra sviniga mot just cyklister. De borde bli av med körkortet. Skillnaden är att eftersom de har körkort så kan staten straffa dem rejält. Trafik, oavsett vad man sitter i eller på, är en samverkansövning som bygger på att alla följer ett regelverk OCH använder sunt förnuft. Så börja med det nu. Slut på meddelandet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!