Inte undra på att det smäller i trafiken

Nu börjar jag inse varför det händer så mycket galet i trafiken som inte går att förklara.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Börja med att kolla filmen ovan, sedan läser du krönikan som börjar med nästa stycke.

I går lade vi ut en film som dök upp på YouTube för några dagar sedan. Genom en bilkamera monterad på instrumentbrädan i amerikanen Tim Lintons bil (kameran köpte han bara ett par dagar tidigare) får vi se ett exempel på aggressiv körning som kunde ha slutat i rejäl tragedi. Det hela utspelar sig på motorvägen utanför New York, närmare bestämt på USA:s nordligaste kust-till-kust-vägen Interstate 90.

Framför Tim Linton kör vad som ser ut att vara ett arbetsfordon, en pickup. De ligger i vänsterfil för omkörning av ett antal lastbilar. I högerfilen kommer 32-årige Kiran Thapa i en Chevrolet Camaro, inte villig att ”ligga på vänt” i vänsterfilen med övriga bilister. Han ser sig i stället ha förtur genom att köra om alla bilar till höger och försöka klämma sig in framför pickupen. Det accepterar inte pickupföraren som ger lite gas för att inte låta Camaro-förarens aggressiva och onödiga körstil vinna över de som kör korrekt. Kiran Thapa är på väg att preja pickupen, men släpper av och kliver in bakom i stället.

Därefter gasar han på och ligger farligt nära pickupen, han gasar och bromsar flera gånger. Pickupföraren bromsar en gång för att markera och för att ”ge igen” börjar han köra i samma takt som lastbilarna. Helt klart onödigt, men så är vissa funtade och direkt trafikfarligt kan det inte anses vara. Endast irriterande.

Efter en stunds gasande och bromsande gör Camaro-föraren en riktig sjuk manöver. Han kör ut i gräset på motorvägens mittremsa för att köra om. Då tappar han kontrollen över bilen och trycker både pickup och lastbil av vägen.

Hur onödig pickupförarens långsamma körning än kan anses vara så är det Camaro-föraren som är den verkliga galningen här. Och det är nu det blir ännu intressantare.

Tittar man på kommentarerna under vår artikel från i går och på vår Facebook-sida så tas det inga direkt avstånd från Camaro-förarens farliga trafikbeteende utan man beskyller pickupföraren för att vara den stora idioten och orsaken till olyckan. Hur är det möjligt? Kan man verkligen på fullaste allvar förbise vad den 32-årige Camaro-föraren från Ohio gjorde?

I princip ingen har kommenterat det faktum att Camaro-föraren dessutom körde grovt rattfull och enligt uppgift inte hade något körkort.

Är det verkligen värre att köra långsamt och hindra en annan, aggressiv bilist än att köra om på höger sida, tränga sig, köra upp i häcken och köra ut på motorvägens gräsmittremsa? Tydligen, eftersom allt fokus hamnade på pickupföraren och inte på Camaro-föraren.

Här är ett exempel på en kommentar plockad från vår Facebook-sida:

”Kanske dags att stoppa pickupen, slita ut föraren, ge han en riktig djävla örfil, ta körkortet och klippa sönder det, och tala om att han har förverkat sin rätt att framföra fordon med motor. En idiot borta, några miljoner kvar.”

Inte ett ljud om Camaro-föraren. Idioten är tydligen han som körde pickupen.

Amerikanska polisen håller inte med dem som beskyller pickupföraren för att vara den dumma och farliga föraren. I stället var det Camaro-föraren Kiran Thapa som åkte dit för grov rattfylla (1,9 promille) och nu väntar han åtal för en rad trafikbrott. Han häktades med en borgen satt till motsvarande 22 000 kronor.

Pickupföraren däremot, han gick fri.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!