Shell Folkungagatan Foto: Google Maps

Mackkultur står inte högt i kurs

Mackdöden fortsätter. Manuell betjäning någon?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det var en plågande tanke som visade sig vara sann. Skylten ”hyrbilar till salu” och de nerdragna persiennerna på den lilla Shellmacken längst ner på Folkungagatan i Stockholm var ett tecken. I lokalblaskan Mitt i Södermalm stod det i tisdags svart på vitt. Macken bommar igen. Vi har tidigare tipsat om den i tidningen och att man där kunde få manuell betjäning. För den oinvigde kanske det låter lite småsnuskigt men det betyder att mackpersonalen tankar din bil.

En tröst för södermalmsborna är att automatpumparna blir kvar. De kommer att utgöra det enda tankstället på Södermalm när Slussen nu rivs och OKQ8-macken tvingas att stänga. Stadsdelen har över 100 000 invånare.

Nu är jag inte dummare än så att jag förstår att tiderna ändras. De små mackarnas tid inne i tätbebyggt område är förbi. Därför måste macken på Folkungagatan bevaras.

Jag har aldrig varit bekväm med ordet nostalgi. Jag samlar inte på gammalt mugg och jag blir inte tårögd när jag ser bilder på de gamla Klarakvarteren. Men jag kan bli arg.

Snett över gatan från Shellmacken ligger Sågargatan, känd fär sina träkåkar. Det finns inte många kvar i dag men de utgjorde en typisk bild av stadsdelen och ordet ”söderkåk” är sedan länge ett begrepp. Ett par hundra meter österut från Shellmacken sett ligger Spårvägsmuseet som belyser historien om stadens lokaltrafik. Både kåkarna och museet är i dag populära utflyktsmål som utan tvekan har ett kulturellt värde men som i ett kritiskt läge höll på att förintas. Som mackarna inne i stan just nu.

Ärligt talat ser Shellmacken ut som skit. Men under den smutsiga vita plåten ska den ursprungliga fasaden vara intakt. Skönhetsrådet jobbar för att bevara tre av de nio mackarna som finns kvar inne i Stockholm i dag. Mellan åren 2000 och 2010 revs 25 stycken.

Stadsmuseet kommer att dokumentera macken på Folkungagatan om ägarna, St1, får tillstånd att riva. En fin tanke, men det finns massor av mackar på bild. Nu gäller det att ha några kvar på riktigt.

Jag tycker inte att gamla mackar ska stå tomma som monument över en svunnen tid eller översmyckas och bli så kallade nostalgimackar. Med tiden kommer byggnaderna att hitta nya funktioner och deras historia som mack kommer alltid att finnas med.

Jag är säker på att de turister som vallfärdar till träkåkarna på Sågargatan även kommer att vända sig om och smälla av ett kort på den den gamla mackbyggnaden.

Bäst vore det naturligtvis att forsätta kunna tanka inne stan. Och få manuell betjäning. Hur snuskigt det än låter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!