071122-anders-borg-skatt

Mauds oklara besked stjälper Saab

Jag tillhör inte skaran som tycker att staten och därmed svenska folket ska äga ett bilföretag. Däremot tycker jag att det är självklart att regeringen och staten ska hjälpa ett bilföretag i kris, eftersom det finns så oerhört många jobb i Sverige som är beroende av bilindustrin.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Då kan man inte som Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt hela tiden ändra på sina krav på Saab och General Motors. I fredags sa Maud Olofsson till pressen att General Motors måste ställa upp med mer pengar.

Ett krav som Saabs vd Jan Åke Jonsson aldrig hört tidigare, berättade han för Dagens Industri.

Reinfeldt har också sagt att förhandlingarna om en lånegaranti inte kan genomföras innan det finns en ny ägare. Även detta ett krav från staten som inte tidigare hade tagits upp i förhandlingarna.

I december förklarade också regeringen för Saab att det var viktigt att Saab – inte General Motors – sökte stöd från Europeiska Investeringsbanken.

Nu säger Maud Olofsson att ansökan borde ha kommit från just General Motors.

Regeringens oklara agerande i frågan är allvarligt.

Saab behöver inte grumliga besked just nu. Tvärtom.

Saab behöver i stället lite andrum och förmånen att få satsa all kraft på en sak, nämligen att rädda bolaget. Oklara besked gör jobbet betydligt svårare.

Varje dag med en osäker framtid är skadligt för Saab. Vem vill köpa en bil där märket riskerar att läggas ned? Vem är intresserad av de nya modeller som trots allt finns när det bara handlar om juridik och politik i media?

Jag begär som sagt inte att Reinfeldt och Olofsson ska köpa Saab. Men de borde kunna göra allt i sin makt för att hjälpa i stället för att stjälpa.

Läs mer

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!