071203-höj-bilskatten

Miljöbilspremien skräddarsydd för elbilar

Alliansen klargjorde tidigare i dag att de vill införa en ny miljöbilspremie på 40 000 kronor med start 2012. Teknikens Världs Mikael Stjerna har synat förslaget.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Så har då regeringen till slut aviserat en miljöbilspremie skräddarsydd för elbilar. Hela 40 000 kronor i statlig premie skickas ner i plånboken hos elbil- och biogasbilköpare, i tillägg till skattefrihet i fem år. Nivån säger en del om hur oekonomiska elbilarna egentligen är. Förra gången vi hade en miljöbilbonus räckte det med 10 000 kronor för att etanolbilar skulle explodera på marknaden. Men räcker 40 000 kronor för att övertyga en privat elbilsköpare? Tveksamt. 

Faktum är att elbilarna är så dyra att ingen biltillverkare har offentliggjort ett pris i Sverige. Men utländska prisuppgifter gör att vi kan räkna med 350 000 kronor för en eldriven småbil.

Att alla skattebetalare är med och betalar elbilarna som köps av ett fåtal löser inte det grundläggande elbilsproblemen – räckvidd, laddtid och pris. Nyheten vi egentligen väntar på är att en batteritillverkare säger: ”Vi sänker batteripriset med 40 000 kronor.”

Ändå lär försäljningen inte initialt vara ett problem. Peugeots lilla elbil, tvillingen till elbilen från Mitsubishi, är redan slutsåld för 2011. Så begränsad är produktionen, och så köpkåta är kommunerna. 

Inte heller gasbilarna lär få miljöminister Carlgrens prognos om 5 000 miljöbilspremier under nästa valperiod att spricka. 

Regeringsförslaget kräver att utsläppen ska understiga 50 gram koldioxid per kilometer. I dag släpper gasdrivna Volkswagen Passat Ecofuel ut 119 gram per kilometer på certifieringsgas. Så länge man utgår från certifieringsgasen, som är en fossil naturgas, kommer gasbilarna inte i närheten av gränsvärdet 50 gram. Verkligheten är dock grönare än så. I dag är består 65 procent av fordonsgasförsäljningen av biogas. 

Kör man samma Passat på biogas är nettotillskottet av koldioxid i atmosfären 20 gram per kilometer. Visst är det värt en miljöpremie?

Läs mer

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!