080118-lastbilar-timmer

Mördarsniglarna – en trafikfara

Med solen och sommartemperaturen kommer även de med mindre körvana fram. Ett gissel.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Stockholmstrafiken har flutit på bra denna vinter. Åtminstone på E18 Norrtäljevägen som jag kör varje dag.

Det har varit glesare i köerna än på många år. Om det beror på trängselavgifterna eller på att det blivit så dyrt att köra bil i övrigt vet jag inte. Det kan också vara så att många tröttnat, gett upp, flyttat, emigrerat eller bara kastat in handduken.

Men vad händer vid månadsskiftet mars-april?

Plötsligt är det tvärstopp i trafiken. Stillastående kö från Mörby Centrum hela vägen in till Stockholm City.

Jag tror förklaringen kan skyllas på sommartomtarna. Alltså de som bara kör bil bara under halva året. När de ställer på sina bilar blir det köer. Dels för att det är fler bilar som kör, visst, men dels också för att många av dessa sommarbilister är fruktansvärt ovana och osäkra i sitt körande. De blir som Bambi på hal is. Vet inte vilken fil de ska ligga i, velar hit och dit och har glömt att de har blinkers. Kort sagt trafikfarliga.

De klarar sig ofta tack vare andras skicklighet att undvika olyckor. Dessutom – när de ska åka ut till landstället, herregud… Då ska det lallas omkring tämligen oplanerat i trafiken och köras minst tio kilometer i timmen för sakta, överallt. Utom då man kommer till en plåtpolis, alltså en fartkamera. Då kan farten dras ner till knappt styrfart. Snacka om att det bidrar till frustration för oss som är vana trafikanter och gärna vill komma hem innan solnedgången.

Borde det inte vara lika mycket böter på att köra för sakta, som för fort? Jag vet inte vilket som är värst eller mest trafikfarligt. Jag kallar dem mördarsniglar.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!