080106-plogbil-vägverket

Ögontjänare

Att folk överlag är ögontjänare titt som tätt känner jag till, men dagens överdrivna ögontjäneri tar priset!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Kom körande på E4:an söderut, från Arlanda mot Upplands Väsby. Trafiken flöt på fint, jag låg i ytterfilen bland många andra bilar och tempot rörde sig mellan 110 och 115 km/h.

Men så plötsligt bromsade bilarna lite längre fram och hastigheten kröp ned till 80-90 km/h. Märkligt tyckte jag då jag inte kunde se några hinder. Ett par sekunder senare såg jag anledningen – en polisbil i innerfilen. Ett gäng poliser som tydligen inte hade så bråttom utan låg och körde runt 90 km/h. Flera av bilarna framför mig gick direkt in bakom polisbilen och följde deras tempo medan några vågade sig på att köra om – och då gick det inte snabbt. Strax över 90 km/h på sin höjd. Jag i min bil var bara en av många bilar så jag snällt fick följa efter i samma långsamma tempo. Poliskonstaplarna i sin Volkswagen Transporter måste ha skrattat gott åt deras makt över bilisterna. Jag kan nästa lova att poliserna använde ordet ögontjänare under sin konversation vid tidpunkten.

Till slut hade även jag passerat polisbilen men jag gjorde inte som majoriteten, gick in framför polisbilen och lade sig 3-4 km/h högre än vad farbror blå låg i. Jag och ett par bilar till accelererade upp till 110 km/h – en laglig hastighet på nämnd vägsträcka.

Vad folk inte verkar känna till är att skyltad hastighet fortfarande gäller då polisen väljer att dyka upp på vägarna.

Inget att bli rädd för... om du nu inte har gjort något kriminellt vill säga...

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!