081125-litet-format-4wd

Problemlösning

Trots att det inte har skett några olyckor eller finns andra ”trafikstörande moment” inrapporterade går det imponerande segt in mot stan. Jag kör E4 södergående och enligt kollegorna söderifrån ska jag vara tacksam, E4 norrgående har nått p-platsstatus. Varför ska trafiken behöva flyta trögare än sirap? Jag har ingen aning, men en bidragande orsak måste vara hur folk utnyttjar körfälten.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

  I sann neutralitetspolitisk anda är det mittkörfältet som är det mest attraktiva. Oavsett tidpunkt på dygnet och hastighet är det lika välbesökt. ”Mittnötarna” vill ha möjlighet att välja alla färdriktningar. Att det sedan inte förekommer vänstersväng på motorväg verkar ingen reflektera över. Än mindre verkar de filosofera över hastighetsgränser och allt från 50 upp till 150 km/h är gångbart, givetvis utan någon hänsyn till omgivande trafik.

På en hedrande andra plats i körfältstoppen ligger vänsterfilen. Ursprungligen utformad för omkörning av långsammare fordon har den blivit något av en långvård för bilar som kör 2-3 km/h snabbare än mittfältarna. Att göra en omkörning för att sedan fälla ut blinkersen (okej då – körriktningsvisaren) och vika tillbaka mot höger verkar vara en tanke lika ogreppbar som en varaktig fred mellan Israel och Palestina.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer