Foto: Teknikens Värld

Så enormt korkat av Jaguar Land Rover

Ska ett gigantiskt internationellt bilföretag stämma svenska pensionärer som bygger en replika på en av bilföretagets klassiska bilmodeller?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ja, absolut. Om pensionärernas syfte är att massproducera och tjäna storkovan på kopiorna. Om replikabyggarens syfte är att ha bilen för eget bruk för att man är en hängiven Jaguar-entusiast som, liksom de flesta av oss, inte riktigt har ­ekonomin till att inhandla en original Jaguar C-type för 75 miljoner kronor så är svaret ett annat.
Här kan du läsa om hur det har gått till när paret Karl och Ann-Christine Magnusson med Jaguar Land Rovers goda minne ­påbörjade bygget av sin replika. Karl var till och med inbjuden till huvudkontoret för att presentera sitt projekt, fick applåder, goda råd och lyckönskningar på vägen. Ända tills bilen stod klar.
Då var det ett annat ljud i skällan, och paret fick en varning om att de inte fick bygga replikor för försäljning. Inget problem tyckte de och skrinlade de planerna.
Då kom nästa dråpslag. Deras replika var ett intrång i upphovsrätten och skulle förstöras, något som JLR drev till svensk tingsrätt och vann.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!