Säkerheten, miljön och framtiden behöver tjänstebilen

1980-talet gav oss inte bara stubbade frisyrer, rejäla axelvaddar och en osund relation till det ryska hockeylandslaget. Tjänstebilen som fenomen och förmån slog också igenom.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Helt plötsligt kunde grannen åka omkring med en ny, större bil utan att ha köpt vagnen. Förmånsvärdet beskattades i stället direkt på lönen från arbetsgivaren. Pengar som grannen ändå aldrig såg på kontot. Perfekt.

Tjänstebilsflottan växte sig starkare i en tid då krocksäkerhet började prioriteras i bilbranschen. Volvo och Saab låg långt framme. Generellt kan också sägas att större bilar ofta var säkrare än ­mindre bilar, vem minns inte generation ett av Nissan Micra som sablades ned av Folksam för sin usla krockkonstruktion.
Samtidigt som Volvo gjorde sitt ­första försök att förflytta varumärket åt det exklusivare hållet med lådbilarnas toppmodell 760 GLE och 740 Turbo så kunde den växande skaran tjänstebilförare unna sig en 740 GL, i alla fall. Eller kanske rent av en snikutrustad BMW.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer