Foto: Patrik Lindgren

Slagsmål på E4:an i morse

Handen på hjärtat, vi är nog många som har suttit i x antal köer och irriterat oss på både det ena och det andra. Jag inbillar mig att det är väldigt lätt att reta upp sig på både orsaken till alla köer samt de som befinner sig i köerna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Men, i morse fick jag för första gången i mitt liv se hur någon handgripligen gick över en gräns som de flesta av oss förhoppningsvis inte gör. Jag var på väg söderut på E4:an då det började sakta in ordentligt redan strax söder om Uppsala. Det visade sig att det tidigare på morgonen hade skett en trafikolycka vid avfarten till Knivsta där en långtradare var inblandad, den stod i diket och bärgningsarbetet var i full gång. För att garantera säkerheten för de som arbetade med själva bärgningen så spärrades båda körfälten av, vilket resulterade i att all trafik norrifrån behövde passera olycksplatsen i vägrenen. Uttrycket flaskhals passar bra in för att beskriva hur det såg ut.

Köerna ringlade milslånga och trafiken flöt fram i gångtempo, vilket så klart stör några mer än andra och de tar sig friheten att använda det ”tredje” körfältet, det vill säga vägrenen. Vägrenen är mig veterligen inte ett vanligt körfält utan används endast i nödfall, speciellt på motorväg.

Åter till det som det här egentligen handlar om. Jag puttrar fram i gångtempo i höger körfält och har en Volvo bakom mig. Volvon går sedan ut lite till höger och spärrar av vägrenen en aning för ett fordon som kommer körandes i just vägrenen. Volvon ligger kvar där ett tag och vi puttrar vidare framåt, men efter ett par minuter så verkar ägaren av fordonet ute i vägrenen ha tröttnat på Volvons beteende och tvärnitar sin bil. Föraren kastar sig ut och springer fram till Volvon och uppvisar ett beteende som jag skulle vilja kalla väldigt aggressivt. Han börjar rycka och slita i dörren på Volvon, som är låst, han bankar på rutan och skriker en massa fula ord. Bland alla dessa ord etsar sig ett fast lite mer än övriga, ordet döda.

Jag undrar hur bråttom man kan ha för att vräka ur sig att man faktiskt ska döda någon? Jag hoppas verkligen att det var något som han sa i stridens hetta och att han inte hade för avsikt att fullfölja sina hot. För det var just ett hot. Att hota någon annan är straffbart.

Föraren av Volvon inser nog att för sitt eget bästa så är det dags att släppa förbi den här personen, och det är just vad han gör. Bilen med den aggressiva föraren kör förbi i vägrenen och kommer en liten bit till, där nästa person har spärrat av en bit av vägrenen för att ingen ska kunna köra förbi.

Jag lyssnar på radion för att få uppdateringar om trafikolyckan och hörde ett flertal gånger att det faktiskt hade utbrutit slagsmål bland trafikanter som stod i dessa köer.

Frågan kvarstår, hur bråttom kan man ha egentligen och vad är viktigast, att komma fram eller inte?

Slutklämmen då, ta hand om er därute på vägarna. Vi sitter alla i samma båt när dessa köer uppstår.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!