081125-litet-format-4wd

Stenhårda vårbekymmer

*PANG!* ”Vad ända in i glödheta! Och i nya rutan också!” Teknikens Världs Johan Ålander drabbades av det som 58 procent av er läsare också drabbats av under våren, nämligen stenskott.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Har du en sliten ruta kan det vara lika bra att byta, men är den fräsch ska man så klart fylla igen stenskottet innan rutan får för sig att spricka vidare. Att rutan spricker beror dels på temperaturväxlingar och dels på att rutan utsätts för små vridningar från karossen. Vi följer med Johan till Ryds glasmästeri och får en lektion i stenskottslagning av reparatören Michael Olsson. 

– Bra där! Att tejpa över skadan innan det går ned smuts är det bästa man kan göra om lagningen ska bli riktigt lyckad, konstaterar Michael samtidigt som han fäster en spegel på insidan av rutan.

– Det är för att jag ska se stenskottets sprickbildning. Vi brukar säga att det går att laga stenskott upp till en femkronas storlek, men det beror på hur stenskottet ser ut.

Som betraktare får jag associationer till ett tandläkarbesök när Michael försiktigt borrar upp stenskottet med en tunn borr.

– Nu sätter jag skadan under vakuum så att vatten och smuts sugs ur sprickorna. För att förstärka effekten kan man värma lite försiktigt från insidan av rutan, säger Michael samtidigt som han sveper med en tändare över sprickområdet.

När stenskottet är rent sprutar man in risin, en genomskinlig enkomponentsvätska som kommer att hålla ihop stenskottet och i princip gör det osynligt. Precis som hos tandläkaren härdas risinet med hjälp av en UV-lampa. Sista steget i processen är att fästa en plastfilm över skadan för att få den helt slät, överskottsplasten skrapas bort och avrundas med en snabb polering. Resultatet är en räddad vindruta, något som spar både plånbok och miljö.

Fakta om stenskottslagning

Lagningen tar 20-30 minuter och      beroende på försäkringsbolag kostar reparationen från noll till 200      kronor. Utan försäkring kostar lagningen från runt 600 kronor.

Våren är högsäsong för      stenskottslagare. Grus och slitna dubbdäck är riktiga glasmarodörer.

Stenskott i glastak går att      laga på samma sätt.

Stenskott med raka sprickor är svårare att laga än ”krokiga”, eftersom sprickan kan förvärras när risinet sprutas in i skadan.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!